Stor osäkerhet råder kring extraljus

mar 17, 2021 av admin

Sedan lysdioden slog igenom på allvar runt 2010 så är det mycket som har hänt inom fordonsbelysning. Dioderna har både blivit mer effektiva och kraftfulla samtidigt som reflektorer och optiska lösningar tagit stora kliv framåt i utvecklingen. Vem minns inte gamla Hella 3003 som man satte på bilen inför varje skidresa till Åre?

Hur man väljer lysen är troligtvis en lika aktuell fråga idag som för tio år sedan. Benämningar som lumen och lux har länge varit de viktigaste parametrarna när man jämfört prestandan mellan olika extraljus, trots att det hela tiden funnits bättre tillvägagångssätt. Istället talar man idag om framförallt reflektor-teknik och ljusbilder som ger en bättre och mer rättvis beskrivning av extraljus. En lampa som ger ett optimerat körljus behöver inte avge lika mycket ljus förutsatt att ljuset träffar körbanan och inte går förlorat i olika riktningar. Tyvärr råder stor okunskap hos många bilägare vilket gör att vi fortsättningsvis kommer att översvämmas med mediokra produkter med höga lumen värden.

 

Osram Auto LEDDL104-CB SM LEDriving LIGHTBAR FX500-CB SM LED fram (B x H x D) 564 x 77 x 93.5 mm Svart | Conrad.se

Klara fördelar med led ramp

En ramp är inte bara estetiskt snyggare enligt mig utan kan också medföra många fördelar och vara mer praktisk att montera än klassiska runda extraljus. Naturligtvis får man inte lika mycket ljus från en led ramp som tre eller t.o.m fyra extraljus men om rampen är av hög kvalitet så behöver det inte göra någon större skillnad. Ljusbilden är i många fall bättre anser jag och man får på sätt och vis mindre spilljus, framförallt i den högre prisklassen. Det finns egentligen ingenting som är rätt här utan det enda viktiga är att välja något som faktiskt passar dig som förare. Anser du att en led ramp är att föredra så har du nog valt rätt ändå. Du kommer billigare undan med en led ramp vilket också är en fördel för plånboken i alla fall.